Što Je Stomatologija?

Dentelli Blog - Sto Je Uopce Stomatologija 1

Što Je Stomatologija?

Svake godine stomatolozi pomažu tisućama ljudi da vrate ili održe kvalitetu svog osmijeha. Stomatologija spada u kategoriju zdravstvene zaštite u smislu . Kod nas bar što se tiče zdravstva, svakako želimo istaknuti kojim granama stomatologije se bavimo u boutique dentalnoj klinici Dentelli u Splitu. Za nas je stomatologija plemenita profesija koja ima veliki utjecaj na kvalitetu života naših pacijenata. Koncentrira se na ranjivi dio našeg tijela koji velikim dijelom utječe na samopouzdanje te na to kako spavamo, jedemo, pijemo, pričamo i dišemo!

Što je stomatologija?

Po definiciji, stomatologija je profesija posvećena održavanju zdravlja zubi, desni i drugih tkiva u i oko usta. Dobro zdravlje zuba kombinacija je četkanja i čišćenja zuba koncem uz redovne posjete stomatologu.

Naši stomatolozi mogu vam pomoći spriječiti mnoge dentalne komplikacije. Ali znate li koju vrstu stomatologa biste trebali posjetiti? Ako niste sigurni koja je razlika između endodonta i ortodonta, nastavite čitati! Što je stomatologija ili popularno nazvano zubarstvo ili zubar.

Dentelli Blog - Sto Je Uopce Stomatologija 2

Predstavljamo Vam osnove stomatološke grane kao i čime se one fokusiraju i što one čine za vaše zube i vaše zdravlje općenito:

 

 1. Dentalna antropologija i morfologija

Dentalna antropologija i morfologija bave se anatomijom, genetskim utjecajem i nasljednim promjenama zuba i zubnog tkiva.

 

 1. Restorativna stomatologija

Restorativna stomatologija usmjerena je na popravak ili obnavljanje oštećenih zubnih struktura. Na primjer, uključuje postupke poput punjenja šupljina ili zubnih implantata.

 

 1. Endodoncija

Endodoncija se fokusira na zdravlje zubne pulpe i tkiva korijena. Vjerojatno ste čuli da je netko liječio korijenski kanal – to je to. Endodonti rade na spašavanju vašeg prirodnog zuba.

 

 1. Gnatologija

Gnatologija proučava mehaniku donje i gornje čeljusti, funkcije izgovora zvuka i žvakanja. Na primjer, ako škrgutete zubima posjetiti ćete gnatologa.

 

 1. Dječja stomatologija

Dječja stomatologija bavi se stomatološkom njegom djece od djetinjstva do odrasle dobi. Prvi posjet stomatologu trebao bi biti između 2 i 3 godine (kada izlaze svi mliječni zubi).

 

 1. Oralna higijena i preventivna stomatologija

Oralna higijena i preventivna stomatologija pomažu u održavanju dobrog oralnog zdravlja. To je kombinacija vaše pravilne svakodnevne njege zubi (četkanje i čišćenje koncem) uz redovite stomatološke preglede.

 

 1. Ortodoncija

Ortodoncija liječi nepravilno pozicioniranje zuba kada su usta zatvorena, obično s aparatićima. Ortodont vam može pomoći u stvaranju boljeg zagriza i boljem pristajanju zuba.

 

 1. Parodontologija

Parodontologija liječi stanja koja utječu na zubno meso i parodontalna tkiva – strukture koje pomažu poduprijeti zub. Prva faza parodontalne bolesti je gingivitis (manje teško stanje koje zahvaća desni), a druga faza je parodontitis (teško stanje koje zahvaća potporne strukture).

 

 1. Oralna kirurgija

Oralna kirurgija odnosi se na kirurški zahvat koji se izvodi na vašim zubima, desnima, čeljustima ili drugim oralnim strukturama, kao što je uklanjanje vašeg umnjaka.

 

 1. Protetika

Protetika se bavi restauracijom i zamjenom zuba koji nedostaju i mekih dijelova usne šupljine, poput čeljusti ili nepca. Na primjer, proteze se izrađuju kako bi pomogle pacijentu da poboljša estetiku, govor i žvakanje.

 

 1. Oralna medicina

Oralna medicina je stomatološka specijalnost koja se nalazi između medicine i stomatologije. Dijagnosticira i liječi teška stanja koja ne reagiraju na standardne stomatološke zahvate, poput zdravstvenih stanja opasnih po život ili složenih dijagnostičkih problema.

 

Dentelli Blog - Sto Je Uopce Stomatologija 3

Ovdje u Dentelli Klinici  nudimo sve grane stomatologije koje vam mogu zatrebati, pogledajte listu naših usluga.

Nadamo se da imate malo bolje razumijevanje o tome što je stomatologija i koje su njene grane.

 

Postoji popularni moto koji glasi:

Stomatologija je umjetnost i znanost oralnog zdravlja.

 

Upoznajte nas putem naše aplikacije, društvenih mreža Facebook i Instagram i biltena i postanite dio Dentellijeve obitelji!