Najčešći Tipovi, Uzroci i Simptomi Zubobolje

Dentelli Blog - Najcesci Tipovi i Uzroci Zubobolje

Najčešći Tipovi, Uzroci i Simptomi Zubobolje

Današnji blog post je namijenjen da vam da malo više informacija koje bi vam mogle pomoći kod samo-dijagnosticiranja zubobolje. Naravno, uvijek kada primjetite neku promjenu ili bol u zubu najbolje nas je odmah nazvati kako bi mogli dogovoriti termin. Uvijek možemo popričati na vašem terminu o tome koji su najčešći tipovi, uzroci i simptomi zubobolje.

Jedini način za uspješno liječenje zubobolje je odlazak kod stomatologa, to je svima jasno. Ali pošto smo na ovim područjima navikli biti ˝sam svoj majstor˝ postoje nekoliko načina da trenutnu zubobolju ublažite. Mnogi se kunu u različite pripravke i smjese koji ˝sigurno˝ liječe, ali koji od njih zaista pomažu? Mi smo za vas sastavili listu najčešćih Tipova, uzroka i simptoma – zubobolje. Na kraju smo ubacili i dva često spomenuta kućna lijeka protiv zubobolje i istražili njihovu (ne)učinkovitost!

Dentelli Blog - Najcesci Tipovi i Uzroci Zubobolje 2

Najčešći Tipovi, Uzroci i Simptomi Zubobolje

Tupa bol

Najčešće se javlja zbog parodontolog džepa. 

Što je parodontalni džep?

Na zubima se stvara plak jer bakterije koje se inače nalaze u usnoj šupljini dolaze u doticaj sa šećerom ili škrobom iz hrane. Dolazi do oštećenja cakline pa bakterije prodiru do zubnog mesa te uzrokuju upale. Stvara se takozvani ˝džep˝, a može doći i do gubitka zuba. Imate osjećaj da je jedan zub viši od ostalih ili da imate nešto između zuba.  

Pulsirajuća bol

Vrlo je lako prepoznati ovu vrstu boli jer imate osjećaj kao da vam srce kuca u ustima. Ako vas muči pulsirajuća bol znači da je izvor sam zub i kućni lijekovi mogu samo privremeno pomoći ali bol će se vraćati dok ne odete kod stomatologa. 

Osjetljivost na toplo ili hladno 

Dva su moguća uzroka ovakve boli, ili se upalio zubni živac ili se ogolio zubni vrat. U prvom slučaju pokušajte stavljati hladne obloge oko 20 minuta s pauzama od oko pola sata. U drugom slučaju, koji se često događa ako škripite zubima ili ste nepravilno četkali zube, uzmite pastu za osjetljive zube i mekanu četkicu. Ako osjećate bol na slatko moguće je da je uzrok ogoljeli zubni vrat!

Natečeno lice i zubobolja 

Ako vam dio lica natekne vjerojatno imate infekciju kanala korijena i apsces zuba koji vaš stomatolog mora iscijediti  i potom liječiti. Zvuči grozno ali proces je brz i olakšanje koje ćete osjećati je vrijedno posjete stomatologu. Teško da će vam bilo što osim posjeta stomatologu pomoći jer ovo je znak ozbiljne infekcije!

Osim ogromnih bolova, apsces može dovesti i do trovanja cijelog organizma!

Dentelli Blog - Najcesci Tipovi i Uzroci Zubobolje 3

Bol tijekom nošenja aparatića za zube

Ova bol je sasvim normalna i nije veliki uzrok za brigu. Ako imate pitanja o fixnoj ortodoncijskoj terapiji za odrasle, odgovore možete pročitati ovdje.

Bol nakon posjeta zubaru 

Ako te nedavno završili protetski rad poput krunica, mostova ili implantata i osjećate bol dok jedete znači da je liječeno područje povišenije. Samo je potrebno ne žvakati na bolnu stranu i posjetiti svog stomatologa ako se bol nastavi.

Potencijalno opasne metode liječenja zubobolje: 

Whiskey i rakija

Ove svima najdraže metode odlično djeluju ako se napijete pa više ne osjećate nikakvu bol, ali alkohol nije rješenje za zubobolju. Neki koriste ove metode tako da natope vatu alkoholom, i da, to ponekad može pomoći. No uglavnom proizvodi više štete nego koristi. 

Vodikov peroksid

Ovo je popularna metoda na internetu no ako se krivo primjenjuje vodikov peroksid može izazvati još jaču reakciju, a i nikako ga ne smijete progutati. Također može oštetiti kožu, oči i dišne puteve !

Kako ublažiti zubobolju kod djece?

 S djecom je najlakše koristiti malo ukusnije metode poput čaja od mente ili samo koristiti hladne obloge. U svakom slučaju izbjegavajte sve metode gdje ne smiju progutati tekućinu. Možete malenima dati da operu zube kao i obično i zatim samo isprati usta slanom vodom. Znamo da već znate da djeci nikako ne smijete dati rakiju, ali eto za svaki slučaj – nemojte im davati alkohol!

Kako ublažiti zubobolju nakon popravka zuba?

Savjetujte se sa svojim stomatologom oko moguće boli nakon zahvata ili popravka, nikako nemojte ublažavati bol ˝na svoju ruku˝. 

Da li je potrebno ići na hitnu pomoć zbog zubobolje? 

U nekim slučajevima da! Ako imate sljedeće simptome uz zubobolju: 

  • Povraćanje
  • Otežano disanje
  • Bolovi u tijelu
  • Mučnina
  • Znojenje

Da li zubobolja prolazi sama od sebe?

Može proći ali će se uvijek vratiti. Ono kad plačete da ćete ujutro zvati zubara, pa vas ujutro prođe, pa ne zovete zubara je ˝prošlo je˝. Vratit će se, i vratit će se još gora. Hvala na čitanju, nadamo se da ste se barem malo i nasmiješili i sjetite se slobodno nas pitajte koji su najčešći tipovi, uzroci i simptomi zubobolje na terminu na kojem vam iste popravljamo i otklanjamo.

 

Prijavite se na našu aplikaciju, newsletter i videozapise na društvenim mrežama!

Pročitajte više o nama ovdje.

Rezervirajte svoj termin ovdje. 

Preuzmite Dentelli App

iOSAndroid