Fiksna Ortodontska Terapija u Odrasloj Dobi

Dentelli Blog - Fiksna Ortodoncija - Aparatići Kod Odraslih 1

Fiksna Ortodontska Terapija u Odrasloj Dobi

Kad razmišljamo o aparatićima za zube, pretpostavljamo kako su namijenjeni djeci i teenager-ima. Međutim sve više odraslih osoba odlučuje popraviti položaj i izgled svojih zuba te se odlučuje za ortodontsku terapiju. Ako niste sigurni kako izgleda fiksna ortodontska terapija u odrasloj dobi, donosimo vam prednosti i nedostake nošenja fiksnog aparatića za odrasle.

Trebate li ortodontsku terapiju?

Ortodontska terapija uključuje dijagnostiku, prevenciju, intercepciju i terapiju svih oblika malokluzija i dodatnih promjena okolnih struktura, primjenu ortodontskih naprava te uspostavljanje skladne okluzije i izgleda lica.

Fiksni aparatić može biti i dio terapije prije protetske i implantološke terapije kako bi u potpunosti uskladili sve nedostatke funkcionalnosti i estetike vašeg osmijeha.

Zašto biste trebali uzeti u obzir aparatić za zube?

Možda ste zbog karijesa, traume ili nekog drugog razloga ostali bez dijela ili cijelog zuba pa je došlo do promjene u izgledu zubnog luka. Položaj, veličina ili nedostatak zuba utječe na funkciju žvakanja, govora, disanja te estetski izgled vašeg osmijeha, položaja jezika, usana i obraza pa čak i cijelog lica.

Postoji nekoliko različitih vrsta fiksnih aparatića između kojih možete birati.

Vrste fiksnih ortodontskih naprava (aparatića) 

Ne savjetujemo “brze” aparatiće i ortodontsku terapiju u trajanju  od 6 mjeseci jer su to uglavnom marketinški trikovi koji vam u trenu obećavaju savršen osmijeh. Obećanja se u ovom slučaju ne podudaraju sa stvarnošću, a niti jedan fiksni aparatić nije u potpunosti popravio dugotrajno i kvalitetno problem u tako kratkom vremenu. Ortodontska terapija fiksnim aparatom traje najmanje godinu dana, a ukoliko ste spremni uložiti vrijeme i trud u terapiju kvalitetnim aparatom, zajamčeni su vam dugoročni rezultati.

Klasični Metalni Aparatić (Edgewise naprava)

Dentelli Blog - Fiksna Ortodoncija - Aparatići Kod Odraslih 4

Najčešće vrste aparatića izrađene su od visokokvalitetnog nehrđajućeg čelika. Sastoji se od metalnih bravica koje se kompozitnim materijalom učvršćuju za površinu zuba, metalnog luka koji povezuje bravice te gumica koje stabiliziraju luk. Možete birati između više boja gumica te prilagoditi izgled vašeg aparatića svom ukusu i raspoloženju.  

 

Prednosti:

 • Povoljan
 • Jednostavno održavanje oralne higijene
 • Učinkovit
 • Ispravlja i najteže anomalije zubnog luka

 

Nedostaci: 

 • Estetski se ne uklapa u prirodan izgled vašeg osmijeha
 • Potrebno je neko vrijeme kako bi se privikli na metalne dijelove aparata u blizini vaših usana i obraza

Estetski keramički aparatići 

Slika

Ukoliko biste željeli da vaš fiksni aparatić estetski bolje pristaje vašem osmijehu, ovo je prava vrsta za vas. Gotovo su nevidljivi i funkcioniraju na isti način kao i klasični metalni aparatići.

Međutim, oni zahtijevaju višu razinu predanosti vašoj oralnoj higijeni. Umjesto metalnih bravica, na površinu zuba se postavljaju estetske (keramičke mono i polikristalne) bravice.

 

Prednosti:

 • Estetika – gotovo su nevidljivi
 • Jednako učinkovit kao i klasične metalne bravice

 

Nedostaci

 • Cijena

Nevidljive folije – Invisalign 

Dentelli Blog - Fiksna Ortodoncija - Aparatići Kod Odraslih 3

Prozirne folije – Invisalign – nevidljive su i nalikuju udlagama koji djeluju kao aparatić za ispravljanje položaja zuba. Svaki invisalign je prilagođen pacijentu, ugodniji je pri nošenju i može se ukloniti u bilo kojem trenutku, omogućujući vam lakšu prehranu i održavanje oralne higijene za razliku od klasičnih fiksnih ortodontskih naprava. Također je smanjeno vrijeme prilagodbe mekih tkiva usne šupljine na ovu vrstu aparatića.

 

Prednosti

 • Može se skinuti 
 • Olakšana prehrana
 • Lako održavanje oralne higijene

 

Nedostaci

 • Cijena 
 • Duže trajanje ortodontske terapije

 

Lingvalni aparatić 

Gotovo nevidljivi jezični aparatić za zube što zadovoljava estetsku potrebu. Razlikuje se od klasičnog metalnog aparatića po tome što su bravice pričvršćene na unutarnjoj  strani zuba (prema jeziku). Potrebna je prilagodba jezika na prisutnost metalnih bravica s jezične strane zuba.

Prednosti

 • Nevidljiv – estetski
 • Djelotvornost

Nedostaci

 • Početne smetnje pri govoru zbog dodira jezika i bravica s jezične strane zuba
 • Najskuplji

Dentelli Blog - Fiksna Ortodoncija - Aparatići Kod Odraslih 2

Retencijski aparatić za zube 

Nakon ortodontske terapije fiksnom edgewise napravom odnosno aktivne faze terapije potrebno je zube održati u novonastalom položaju, a to se postiže pasivnom fazom ortodontske terapije – retencijskim napravama. One mogu biti mobilne i fiksne, a uloga im je onemogućavanje povratka zuba u primarni položaj (prije terapije). 

Briga o vašem aparatiću:

Ako vi i vaš stomatolog odlučite kako je fiksni aparatić pravi izbor za ispravljanje vaše ortodontske anomalije, neke stvari morate imati na umu: 

Prilagodba prehrane:

 • Izbjegavajte ljepljivu hranu poput karamele ili drugih mekih bombona, kao i vrlo tvrdu ili hrskavu hranu koja može oštetiti vaš aparatić.
 • Prilagoditi veličinu namirnica koje konzumirate – poželjno je nasjeckati hranu na manje komadiće

Redovita i temeljita oralna higijena

 • Potrebno je redovito i temeljito održavanje oralne higijene odnosno čišćenje svih zubnih površina običnom četkicom za zube i interdentalnim četkicama koje mogu pristupiti i najzahtjevnijim međuzubnim prostorima te prostorima između zuba, luka i bravica vašeg aparatića.

Potencijalni rizici

Potrebno je znati potencijalne rizike kako biste ih mogli spriječiti.

Karijes

 • Čestice hrane mogu zaostati u bilo kojem aparatiću. Netemeljito održavanje oralne higijene može uzrokovati nakupljanje plaka i povećati rizik od nastanka karijesa.

Prevencija: Slijedite upute vašeg stomatologa, redovito idite na kontrole i temeljito održavajte oralnu higijenu nakon svakog jela.

Reverzija

Zubi će se možda početi vraćati u položaj u kojem su bili prije ortodontske terapije.

Prevencija: Nosite svoj retainer nakon uklanjanja aparatića. Redoviti posjet stomatologu i ortodontu omogućuje prilagođavanje aparatića i omogućuje vam rješavanje bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Ortodontska terapija fiksnim napravama/aparatićem možda je dugotrajan proces i zato je neophodno slijediti upute svog ortodonta i pravilno se brinuti o njima.

Nakon završetka terapije, vaš novi osmijeh biti će jedina nagrada koja vam je potrebna. Nadamo se da se osjećate malo stručnije i da možete odabrati treba li vam fiksna ortodontska terapija u odrasloj dobi ili možda za vaše dijete?

Pitate se treba li vam ortodontska terapija ili ne? Možemo vam pomoći u odluci!

Prijavite se na našu aplikaciju, newsletter i videozapise na društvenim mrežama!

Pročitajte više o nama ovdje.

Rezervirajte svoj termin ovdje. 

Preuzmite Dentelli App

iOSAndroid