Potpune i djelomične proteze

Ponekad pacijenti, naročito starije dobi i lošijeg zdravlja, žele dobru, klasičnu protezukoja će izgledati prirodno, imati lijepe zube, čvrsto se držati te biti neprimjetna.

Totalna zubna proteza izrađena u kratkom vremenskom roku može pacijentu vratiti osmijeh i funkciju kvalitetnog žvakanja nakon duže bezubosti. Ako je pak atrofija tkiva i kosti poprilično uznapredovala, pokrovna proteza na 2 implantata idealno je rješenje.

Kod nekoliko preostalih zubi, a bez mogućnosti ugradnje implantata, rješenje može biti:

  • Parcijalna wironit (metalna) proteza je klasična wiron mobilna akrilatna proteza s metalnom bazom. Koristi se kao trajno rješenje djelomične bezubosti kada druge opcije nisu moguće. Retencija je ostvarena u obliku lijevanih kvačica koje precizno obuhvaćaju zub nosač te se na taj način povoljno prenosi žvačni pritisak na zub i kost, a mogućnost reduciranja baze proteze ima veliku ulogu kada je ugodnost nošenja u pitanju.
  • Teleskopska proteza predstavlja modificiranu wironit protezu koja je idealno rješenje za protetsku rehabilitaciju subtotalne bezubosti s nepovoljnim položajem zubi. Preostali zubi se bruse i pokrivaju primarnom, potpunom zlatnom kovinskom krunicom, dok se sekundarna krunica nalazi unutar wiron proteze te se pomoću trenja dvaju metala, na principu patrice i matrice, ostvaruje izvrsna retencija.

Ako je raspored preostalih zubi povoljan, postoji mogućnost modificiranja wiron proteze na način da se kvačice zamijene zglobnim vezama kao retencijski elementi. U tom slučaju, preostali se zubi u čeljusti bruse i pokrivaju metal keramičkim mostom koji na svojim krajevima ima ugrađene zglobne veze te na principu patrice i matrice ostvaruju retenciju. Tada govorimo o kombiniranom radu odnosno kombinaciji fiksnog i mobilnog protetskog nadomjestka.