Parodontologija

Parodontologija podrazumijeva terapiju parodontitisa (upale zubnog mesa), regenerativnu kirurgiju, terapiju održavanja, prekrivanje ogoljelih zubnih vratova (recesija) te plastičnu kirurgiju gingive.

Kiretaža (scaling)

Korijeni zubi čiste se od naslaga bakterija i njihovih štetnih produkata pod lokalnom anestezijom. Tvorevine bakterija su tako dobro organizirane i zaštićene u ovojnici (biofilm), da bi antibiotici morali biti 1000 puta snažnije koncentrirani da bi bili djelotvorni! Iz tog razloga ih je potrebno fizički odstraniti.

Džepići se čiste kombinacijom ručnih i tzv. zvučnih (soničnih) instrumenata, tako da površina korijena ostaje glatka.

Eliminacijom naslaga zaustavlja se razaranje tkiva te smanjuje dubina džepića. U plitkim džepićima nisu tako dobri uvjeti za rast bakterija, što rezultira poboljšanjem parodontnog zdravlja.

Kirurška terapija parodontitisa

U našoj klinici svi zahvati parodontne kirurgije izvođeni su minimalno-invazivnim tehnikama gdje su postoperativne tegobe svedene na minimum, a rezultati optimalni.

Regenerativna kirurgija

Danas je moguća regeneracija koštanih defekata. Parodontitis je, naime, karakteriziran destrukcijom potporne kosti zuba koja može biti ili ravnomjerna, ili su pak prisutni defekti – krateri. Koštane defekte u obliku kratera moguće je regenerirati.

Nakon temeljitog čišćenja korijena zuba, defekt se ispunjava biološki aktivnim supstancama koje potiču regeneraciju pričvrsnog tkiva (kosti i cementa). Ova vrsta kirurgije ima dobre rezultate samo kod određene anatomije defekata te iziskuje veći broj posjeta neposredno prije i poslije operacije.

Terapija održavanja

Usna šupljina kako zdravih, tako i kod pacijenata oboljelih od parodontitisa, puna je bakterija. Oboljeli pacijenti imaju genetsku sklonost upalnoj hiper-reakciji na bakterije. Čak i kada bi teoretski bilo moguće eliminirati sve bakterije, vrlo brzo bi došlo do rekolonizacije i posljedične upalne reakcije. To znači da ne može postojati jednokratna uspješna terapija parodontitisa.

Parodontitis je kronično upalno oboljenje i kao takvo se mora doživotno kontrolirati i po potrebi intervenirati.

Nakon ugradnje dentalnih implantata kod pacijenata oboljelih od parodontitisa izuzetno je važna terapija održavanja.

Učestalost kontrola ovisi o aktivnosti oboljenja i oralnoj higijeni pacijenta te se određuje individualno (obično 2-4 puta godišnje).

Prekrivanje ogoljelih zubnih vratova/recesija

Više je mogućih razloga za nastajanje ogoljelih zubnih vratova, a najčešći su krive tehnike čišćenja zubi.

Tehnikama plastične kirurgije se ogoljeli zubni vratovi mogu prekriti te tako riješiti estetske probleme, preosjetljivost zubi, daljnje napredovanje povlačenja zubnog mesa i nastanak karijesa vrata zuba.

U klinici primjenjujemo vrlo napredne, sofisticirane tehnike minimalno-invazivnog pokrivanja recesija.

Kako bi postignuti rezultati bili dugoročno stabilni, instruiramo pacijente u primjeni ispravnih sredstava i tehnika čišćenja zubi.

Plastična kirurgija gingive

Iako je doživljaj ljepote individualan te se mijenja kroz kulture i vremena, a podložan je i modi, danas naročito utjecaju medija, široki osmijeh koji otkriva puno bijelih zubi i zdravu gingivu popularniji je nego ikad.

Crvena, otečena gingiva, dugi, ogoljeli zubni vratovi, defekti čeljusti uslijed gubitka zubi – sve to nagrđuje osmijeh.

Danas se većina tih nedostataka može ukloniti ili ublažiti mjerama estetske kirurgije gingive.

Kreiranje lijepog osmijeha je stvar tima. Protetičar, tehničar, parodontolog, kirurg i ortodont ravnomjerno sudjeluju u planiranju i provođenju terapije.